Zr. Ms. Amsterdam naar het Caribische gebied

645

Het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam is met een NH90-helikopter aan boord op weg naar het Caribische gebied. Zondagmiddag vertrok het marineschip vanuit Den Helder.

Zr. Ms. Amsterdam voor drugscontrole naar Caribische gebiedDe Amsterdam wordt als stationsschip voor 4 maanden ingezet om drugstransporten te onderscheppen en de Kustwacht te ondersteunen. Daarnaast levert het schip humanitaire bijstand in geval van schade nadat er bijvoorbeeld een orkaan over het gebied is geraasd.

Zr. Ms. Amsterdam loopt naar verwachting 26 augustus Willemstad op Curaçao binnen en lost Zr. Ms. Holland af. Dit patrouilleschip onderschepte de afgelopen vier maanden meerdere drugstransporten in de Caribische wateren, zoals de vangst van 1.000 kilo cocaïne begin juni.

NH90-helikopter
In de West wordt de NH90 ingezet bij boardings op van drugssmokkel verdachte vaartuigen. Daarnaast is de helikopter beschikbaar voor medische evacuaties en voor zoek- en reddingsacties. Hiervoor is het toestel onder meer uitgerust met een warmtebeeld-infraroodcamera en speciale radar- en peilapparatuur. De kracht van de NH90 ligt in de uitstekende sensoren. Daarmee brengt de helikopter heel nauwkeurig de omgeving in kaart.

Het marineschip heeft een bemanning van 130 mannen en vrouwen en vaart onder leiding van kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek. Naast de functie als stationsschip kan Zr. Ms. Amsterdam op volle zee andere schepen van brandstof, goederen en voedsel voorzien.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter