Zorgen over Chinese scanners in Rotterdamse haven

593
Hoewel de directeur van de Nederlandse tak van Nuctech zegt dat de Chinese overheid zich niet met Nuctech bemoeit, maken zich experts zich desondanks zorgen over Chinese scanners in de Rotterdamse haven. (Foto Havenbedrijf Rotterdam/Eric Bakker)

DEN HAAG Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid duidelijkheid over mogelijke kwetsbaarheden in de cybersecurity van scanners in de Rotterdamse haven. Onlangs waarschuwden AIVD, MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat digitale spionage uit China een onmiddellijke dreiging vormt voor de Nederlandse economie en dat de vitale infrastructuur regelmatig doelwit is van cyberaanvallen.

Uit berichtgeving in het NRC en het Financieele Dagblad bleek dat de helft van de grote scanners in de Rotterdamse haven zijn geleverd door het Chinese bedrijf Nuctech. In NRC oordeelden experts dat, ondanks de toezegging van de douane dat de scans in eigen beheer worden geëxploiteerd op een gesloten datanetwerk, de beveiliging van de Nuctech scanners toch kwetsbaar is. Buitenweg vraagt zich af of het wel wenselijk is om in de vitale infrastructuur gebruik te maken van Chinese leveranciers en welke veiligheidswaarborgen er zijn om Chinese leveranciers te screenen. Ook wil het Kamerlid weten hoe Grapperhaus de uitspraak van de directeur van de Nederlandse tak van Nuctech beoordeelt dat de Chinese overheid zich niet met Nuctech bemoeit. ‘Vindt u dit geloofwaardig, ook gezien het feit dat het staatsbedrijf China National Nuclear Corporation (CNNC) een van de aandeelhouders is?’

Verschil met Schiphol
Buitenweg wil van de minister verder weten waarom in de haven een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) volstaat om toegang te krijgen tot de scanners in de haven, terwijl de toegang tot gevoelige apparatuur op Schiphol een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) vereist. Ook zouden de aanbestedingseisen op het gebied van cybersecurity voor ict-apparatuur op de luchthavens strenger zijn dan die voor ict-apparatuur in de havens en zouden de beveiligingsprotocollen met betrekking tot het testen van apparatuur en het valideren van updates voor apparatuur op de luchthavens verregaander zijn dan die voor apparatuur in de havens. Het Kamerlid vraagt de minister daarom de beveiligingsprotocollen voor apparatuur in de havens aan te scherpen.

Onder de kostprijs
Een ander punt is dat andere fabrikanten van scanners klagen dat Nuctech de scanners onder de kostprijs kan leveren dankzij Chinese staatssteun. Buitenweg wijst Grapperhaus hierbij op het voorstel voor een level playing field instrument dat het Nederlandse kabinet heeft ingebracht bij de Europese Commissie.