Zorgen Hamburg Süd over prijzen markt reefer containers

421

Overcapaciteit in de markt voor reefer containers blijft ook dit jaar een bedreiging voor kostendekkende prijzen. Peter Frederiksen van rederij Hamburg Süd stelde onlangs op de JOC’s TPM conferentie in de Verenigde Staten vast dat een aantrekkende markt alleen niet genoeg is.

In het containervervoer wordt een groei van zo’n vier tot vijf procent verwacht. Maar er is volgens Frederiksen een aantal zaken die kan zorgen voor overcapaciteit in de markt. En omdat Ook Hapag-Lloyd wijkt uit naar Antwerpen en Hamburgreefer containers een strategische markt is voor Hamburg Süd, maakte hij zich daar zorgen over.

Uit de markt
Vorig jaar werd een recordaantal containerschepen uit de vaart gehaald met een totaal aantal teu’s van 450.000. ‘En dit lijkt zich dit jaar te herhalen. Maar zelfs met het schrappen van deze schepen, groeit de capaciteit in de containermarkt met zes procent. En de aantrekkelijke prijs voor nieuwe containerschepen maakt dat rederijen vaak het bestellen van nieuwe schepen niet kunnen weerstaan. Ze denken dan even niet aan de mogelijke overcapaciteit die kan ontstaan.’

Tarieven
Hamburg Süd zag vorig jaar de tarieven voor reefer container licht verbeteren. ‘Maar op veel diensten zijn de prijzen nog steeds niet op een aanvaardbaar niveau. De meeste pogingen om de tarieven omhoog te krijgen zijn mislukt. Als de tarieven dit jaar op hetzelfde niveau komen als in 2012, dan zijn ze sinds 2009 maar vijf procent gestegen. De bunkerprijzen stegen in dezelfde periode met ongeveer vijftig procent.

Reefer container
Hamburg Süd investeerde de laatste jaren veel in reefer containers. Van 2000 tot 2013 voegde de rederij zo’n 54.000 reefer containers toe. Maar vanwege de slechte marktomstandigheden investeerde het bedrijf in 2011 maar mondjesmaat en in 2012 en 2013 zelfs helemaal niet. Dit jaar schaft de rederij 6.500 nieuwe reefer containers voor een totaal bedrag van 120 miljoen dollar aan. (Bron: JOC)

Volg TotaalTrans op Twitter