Zembla over renteswaps

455

HILVERSUM – Een nieuw bankschandaal. Zo omschrijft het televisieprogramma Zembla het verkopen van renteswaps door banken. Woensdagavond laat Zembla zien dat duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf grote problemen hebben met hun bank.

Zembla over renteswaps‘Tuinders, binnenvaartschippers, bouwmarkteigenaren. Allemaal hebben ze rond 2007 op advies van hun bank een ingewikkeld financieel product, een renteswap, gekocht dat gekoppeld is aan hun lening. Dit product zou ze beschermen tegen een stijgende rente, zo beloofde de bank. Maar de rente ging niet stijgen maar juist dalen en dat veroorzaakt veel problemen.’

Niet oplossen

Het transportbedrijf van de familie Korver heeft ook zo’n swap. Doordat een veel te groot deel van hun omzet opgaat aan rente, staat het water ze al jaren aan de lippen. Korver heeft de Rabobank meerdere malen gevraagd het swapprobleem om te lossen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Ze zijn bang dat de bank hun lening opzegt en hun bedrijf failliet gaat. Veel ondernemers hebben dezelfde angst en houden zich stil uit angst voor hun bank. Deskundigen stellen dat dit product nooit aan het MKB verkocht had mogen worden. Waarom is dat toch gebeurd? Zembla onderzoekt hoe en waarom de banken de renteswap hebben verkocht. (Bron: Zembla)

Lees ook:
Binnenschippers in problemen door renteswaps

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief