Zeldzaam uiltje verstopt zich onder R’damse containerkraan

552

Zeldzaam uiltje verstopt zich onder containerkraan op MaasvlakteEen kraanmachinist op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven heeft woensdag onder zijn containerkraan een zeldzaam uiltje gevonden. Vogelklas Karel Schot heeft het beestje opgevangen.

Normaal gesproken vliegen dwergooruilen rond deze tijd van Zuid-Frankrijk naar tropisch Afrika om daar de winter door te brengen. Hoe dit vogeltje dan op een regenachtige nacht in Nederland verzeild is geraakt, is volgens de vogelklas een raadsel. ‘Onze medewerkers herkenden de dwergooruil meteen, maar de eerste opwinding werd getemperd door de belabberde conditie van het vogeltje. Inmiddels is de dwergooruil aan de beterende hand. Hij reageert steeds feller op zijn verzorgers met blazen en zich groot maken. Ook eet hij intussen al zelfstandig, maar heeft nog veel rust en voedsel nodig om er helemaal bovenop te komen. Met de dag stijgen zijn overlevingskansen en we beginnen goede hoop te krijgen op een gelukkig afloop.

Zeldzame verschijning
In Nederland zijn sinds 1800 nog slechts tien eerdere meldingen van dwergooruilen bekend. De twee eerdere vondsten vonden ook al in Rotterdam plaats. Eén daarvan betrof een uiltje dat ook in de Vogelklas werd opgevangen en dat later in Frankrijk kon worden vrijgelaten. ‘Hopelijk lukt dat ons deze keer weer.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter