‘Zeevaart moet weerbaarder’

461
Eurocommissaris voor Transport Adina-Ioana Vălean benadrukt de noodzaak van soepele bemanningswisselingen in de zeevaart en komt met voorstellen. (Foto Europese Commissie)

BRUSSEL De zeevaart moet weerbaarder worden zodat in de toekomst problemen met bemanningswisselingen zoals nu voorkomen kunnen worden. Wat dit precies inhoudt is nog niet bekend, maar de Europese Commissie komt in de komende maanden met voorstellen hiervoor.

Tijdens de laatste informele videoconferentie met de Europese transportministers benadrukte Eurocommissaris voor Transport Adina-Ioana Vălean de noodzaak van soepele bemanningswisselingen in de zeevaart. ‘Door COVID-19 zijn er nog steeds allerlei beperkingen waardoor bemanning niet tijdig kan aan- en afmonsteren. Hierbij gaat het niet om economisch belang, maar het menselijke aspect moet centraal staan.’
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat sprak haar steun hiervoor uit en benadrukte met andere landen ‘het belang om te komen tot een goed werkend systeem van bemanningswisselingen, ondanks de beperkingen als gevolg van COVID-19’.