Zeeuwse havens: Meer per binnenvaart, minder zeevaart

465

De overslag in de Zeeuwse havens stijgt in 2013 naar verwachting met één procent naar 68 miljoen ton. De zeeoverslag daalde licht, de binnenvaartoverslag steeg.

Zeeuwse havens: Meer per binnenvaart, minder zeevaartTot en met het derde kwartaal toonde de zeeoverslag nog een kleine plus. Deze plus kan zoals het er nu naar uitziet niet worden vertaald naar een positief jaartotaal. De zeeoverslag komt naar verwachting uit op 33 miljoen ton. Vorig jaar bedroeg dit nog 34 miljoen ton.

Binnenvaart
Net als vorig jaar kende de binnenvaart een groei. In totaal werd 35 miljoen ton aan goederen via de binnenvaart van en naar de Zeeuwse havens vervoerd. In 2012 was dit nog ruim 33 miljoen ton. De maatregelen die Zeeland Seaports neemt om de binnenvaart te stimuleren, onder andere door het aanbieden van goede faciliteiten voor de binnenvaart in de havens van Vlissingen en Terneuzen, werpen hun vruchten af.

Gronduitgifte stijgt flink
In 2013 nam de gronduitgifte een grote vlucht. Ruim 41 hectare havengebonden terreinen werden in erfpacht uitgegeven. Daarnaast is een kleine 65 hectare aan grond uitgegeven in Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen. Een record gronduitgifte voor de Zeeuwse havens. (Bron: Zeeland Seaports)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter