Zeeroeier stopt na twee aanvaringen met tankers

804

Zeeroeier Ralph Tuijn is gestopt met zijn poging om te roeien van Australië naar Afrika. Onder de naam TriFinance Ocean Challenge vertrok Tuijn 5 mei.

De eerste weken van zijn tocht verliepen goed, maar donderdag 30 mei sloeg het noodlot toe. Nadat Tuijn in zijn cabine een maaltijd had bereid, zag hij een grote tanker op zich afkomen. Hij realiseerde zich dat hij geen tijd meer had om een aanvaring te voorkomen. De hoge golven sloegen de roeiboot om, daarna werd de boot tegen de zijkant van de tanker gegooid. De boot werd meegetrokken in de slipstream van de tanker, zodat de boot nogmaals over de Zeeroeier stopt na twee aanvaringen met tankerskop ging, maar ook dit keer kwam de boot weer in de veilige positie terug. De boot liep schade hierbij op, Tuijn raakte gewond, maar hij was blij dat hij nog leefde. Hij hield contact met het basiskamp in Nederland en ij was ervan overtuigd dat hij zijn reis af kon maken.

Een paar uur later kwam Tuijn opnieuw in aanvaring met een tanker. Deze keer liep het niet zo goed af. Zijn sloeg opnieuw om, maar richtte zich niet meer goed op. Tuijn zat opgesloten in zijn cabine en deze liep steeds verder vol met water. Hij wist uit de cabine te komen en kwam onder zijn boot in een luchtbel terecht. Daar kon hij een noodsignaal uitzenden aan de Nederlandse en Australische kustwacht.

Ironisch genoeg, was het later ook een tanker die zijn leven redde. De bemanning van de tanker, die onderweg was van Japan naar Nigeria,  nam Tuijn aan boord. Hij had toen al vele uren in het water gelegen. Hij was onderkoeld en raakte lichtgewond. Tuijn verwacht over een paar dagen in Nigeria aan te komen.