Zeehavenpolitie houdt elf man aan voor drugssmokkel in haven

757

Rechercheurs van de Zeehavenpolitie van Rotterdam hebben de afgelopen maanden elf mannen aangehouden die ervan worden verdacht zeker 700 kilo cocaïne naar Rotterdam te hebben gesmokkeld. Onder de elf verdachten zijn er vijf die dankzij hun werk in de Rotterdamse haven konden meewerken aan de smokkel.

Het onderzoek naar de groep startte nadat de Zeehavenpolitie informatie kreeg dat een vrachtwagenchauffeur mensen tegen geld zou afzetten op haventerreinen. Nader onderzoek leidde naar de nu aangehouden verdachten. Zeehavenpolitie houdt elf man aan voor drugssmokkel in havenOnder hen zijn vijf mannen die op een of andere wijze haventerreinen op konden. Het gaat om de vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, uitzendkrachten die in de overslag werkten, en een reparatiemonteur die op veel terreinen werkzaam was. Zij zouden mensen die drugs uit containers moesten halen hebben afgezet, of hun passen tegen veel geld uitgeleend hebben.

Door de slagboom
De mannen worden verdacht van de voorbereiding van diverse transporten, waaronder in ieder geval twee die werden onderschept. Zo werden in Beneden Leeuwen in een container met mangopulp sporttassen met in totaal 370 kilo cocaïne gevonden. Waarschijnlijk is het de groep door de intensieve controles niet gelukt de tassen uit de container te halen. Enkele dagen later werd in een container 300 kilo cocaïne ontdekt. Dat gebeurde nadat een wagen met grote snelheid dwars door de slagboom van een havenbedrijf was gereden. Het lukte de politie op de Driemanssteeweg de wagen te stoppen. Bij deze vangst werden al vijf mannen aangehouden. In totaal gaat het dus om 16 aanhoudingen.

Organisatoren
Eind oktober werden de eerste drie verdachten al aangehouden. Zij worden gezien als de organisatoren van de smokkel. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en twee Amsterdammers van 27 en 29. Bij huiszoekingen in hun woningen zijn diverse zaken in beslag genomen, zoals geld, vuurwapens en sieraden.
De afgelopen weken werden de andere verdachten aangehouden. Dat gaat om mannen van 23 tot 48 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam en Spijkenisse. (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter