Zebrazeespin uit Stille Oceaan als verstekeling naar Nederland

441

De zeespin Ammothea hilgendorfi, oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan, heeft na de Italiaanse of Britse kustwateren nu ook de Nederlandse kustwateren bereikt. Sportduikers en biologen hebben deze zomer meerdere exemplaren van deze exoot in de Oosterschelde aangetroffen. Dat meldt de Stichting Anemoon.

Zebrazeespin uit Stille Oceaan als verstekeling naar NederlandDe fraai gekleurde en relatief grote zeespin is hier mogelijk via internationale schelpdierentransporten gearriveerd. Bij de aangetroffen exemplaren is duidelijk waargenomen dat ze zich hier thuis voelen en ook voortplanten.

Verstekeling
De zeespin Ammothea hilgendorfi, oorspronkelijk bekend van de Stille Oceaan, de Japanse kustwateren en de West-Amerikaanse kust is voor het eerst op de Europese kust aangetroffen in de periode 1979 tot en met 1981 in de Lagune van Venetië (Middellandse Zee). Waarschijnlijk is hij hier toen als verstekeling via de intercontinentale scheepvaart terecht gekomen. Vanaf dezelfde periode (1978) zijn er ook enkele exemplaren op de Britse kust in de buurt van Southampton gemeld. Daar heeft hij zich langzaam verder verspreid en de eerste Noordzeewaarnemingen zijn van 2010 in het Britse Blackwater estuarium, Essex. Marco Faasse zag de eerste Nederlandse exemplaren in de Oosterschelde bij Zierikzee enkele maanden geleden al.

Melden
Om de verdere verspreiding van Ammothea hilgendorfi te kunnen monitoren worden alle sportduikers in de Zeeuwse Delta, maar ook bij duiken elders op onze kust gevraagd om alert te zijn op de aanwezigheid van deze zeespin. Waarnemingen kunnen gemeld worden via de website van Stichting ANEMOON en www.telmee.nl, de nationale databank voor flora en fauna. Een officiële Nederlandse naam is er voor deze soort nog niet vastgesteld. Maar aan de dijk is de naam Zebrazeespin al gevallen. Mogelijk wordt die naam net als de soort zelf ook een blijvertje.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter