Yacht ziet tekenen van economisch herstel in de logistiek

665

Detacherings- en wervingselectiebureau Yacht ziet tekenen van economisch herstel in de logistiek. Zo nam in het derde kwartaal de vraag naar logistiek engineers en planners met 39% toe ten opzichte van vorig jaar. De vraag naar supply chain managers liet in het derde kwartaal van 2013 een lichte daling van 2% zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2012.

Yacht ziet tekenen van economisch herstel in de logistiekMet name in de industriële sector en zakelijke dienstverlening is er volgens Stijn Berden, competence director bij Yacht, flinke vraag naar logistiek personeel. De toename van de vraag spitst zich vooral toe op de logistiek engineers en planners. Professionals met kennis en ervaring op de kennisgebieden Enterprise Resource Planning, Sales en Operations Planning (S&OP) en procesoptimalisatie zijn zeer gewild in met name de industriële sector en zakelijke dienstverlening.

Leven in de brouwerij
De logistieke sector is van oudsher een belangrijke graadmeter voor de economie. Volgens Berden is het een positief signaal dat de vraag met deze omvang stijgt want toenemende logistieke activiteit duidt op economisch herstel. Dit is overigens in lijn met diverse andere graadmeters die het herstel van de economie in Nederland constateren.

‘Er komt weer meer leven in de brouwerij en dat betekent in de logistiek dat er meer verplaatsingen gerealiseerd moeten worden. Hier heb je mensen voor nodig die snel zaken op kunnen lossen en inregelen; denkers en doeners. Veelal zijn deze engineering en plannersfuncties wegbezuinigd door de mindere tijden en blijven de managers achter. Maar nu zijn ze hard nodig. Dat heeft wel gevolgen voor de manager. De vraag naar supply chain managers neemt licht af. Over het algemeen beschikt het bedrijfsleven nog over voldoende management-capaciteit.’

Stijgende trend
Dat de lijn naar boven is gevonden blijkt uit verder onderzoek; daar waar in het eerste kwartaal nog sprake was van krimp ten opzichte van 2012 liet het tweede kwartaal een stijging zien in het aantal logistieke vacatures, deze stijgende trend zet nu dus door in het derde kwartaal. Het herstel van de vraag naar supply chain professionals volgt ook de klassieke route die start in het zuidoosten van het land en doorzet via het midden en westen van het land naar het noorden.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter