Stakers tonen hun grote hart aan FloraHolland in Aalsmeer

679

Honderden stakende werknemers van FloraHolland zijn woensdagochtend om 08.00 uur bijeengekomen bij FloraHolland in Aalsmeer. Een werknemersdelegatie overhandigt aan FloraHolland een groot hart en zowel Ellen Dekkers (voorzitter FNV Bondgenoten) als Maurice Limmen (CNV-voorzitter) betuigen hun steun aan de stakers.

Jan van Eijk, keurmeester in Aalsmeer en kaderlid FNV Bondgenoten: ‘Het is de strop of de galg. Of je raakt je baan kwijt òf je gaat werken voor een bijstandssalaris. Want interne herplaatsing betekent een contract van 25 in plaats van 38 uur en extra reiskosten en -tijd. Er zijn collega’s die straks Woensdag stakingsbijeenkomst bij FloraHolland Aalsmeer voor een werkdag van 5 uur minstens 3 uur onderweg zijn omdat ze opeens in de spits moeten rijden vanwege de verschoven werktijden. Of die een auto moeten aanschaffen. Waarvan dan? Dat kan toch niet met een salaris van 1.500 euro per maand waar ook nog eens de vaste lasten van moeten worden betaald? Daarom staken we, wij strijden voor een sociaal plan met goede financiële regelingen.’

‘Nauwelijks kans op werk’
Joop den Blanken, medewerker afdeling Finance bij FloraHolland en kaderlid voor CNV Dienstenbond: ‘FloraHolland wil voor het nieuwe sociaal plan een ontslagvergoeding die schrikbarend lager is dan die van het oude sociaal plan en fors lager dan ons voorstel. Dat is nogal wat! Wie bij ons wordt ontslagen is vaak ouder dan 50 jaar, want ons personeelsbestand bestaat voor een groot deel uit mensen die al tientallen jaren hier werken. Binnen FloraHolland is nauwelijks kans op ander werk, en daarbuiten…we kennen allemaal de arbeidsmarkt.’

Boosheid
De opstelling van FloraHolland leidt tot een groeiende boosheid bij de werknemers. Jarenlang hebben zij zich met hart en ziel ingezet voor FloraHolland en waar nodig zich flexibel opgesteld. Het gaat de werknemers niet alleen om de euro’s. Ze willen dat FloraHolland hun respectvol behandelt en met zorg omgaat met de collega’s die hun baan kwijt Woensdag stakingsbijeenkomst bij FloraHolland Aalsmeerraken of worden herplaatst. ‘Ik wil dat de menselijkheid weer terugkomt bij FloraHolland. Dat iedereen met een goed gevoel naar zijn werk gaat. Dat er wordt geluisterd naar de werknemers en dat je niet meer bang hoeft te zijn om je mening te uiten’, aldus Victor Poolander logistiek medewerker in Naaldwijk en kaderlid van FNV Bondgenoten.

Beter sociaal plan
De door de vakbonden georganiseerde acties, met als inzet een beter sociaal plan, begonnen donderdagavond met een 24-uursstaking en kregen zondagmiddag een vervolg. Gisteren werd besloten tot het verlengen van de staking. De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding en een fatsoenlijke regeling met betrekking tot reistijd en reiskosten. FloraHolland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is en de onderhandelingen over een sociaal plan liepen eerder spaak.
Bij de veiling werken in totaal 4.000 werknemers. (Bron: FNV)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter