Windbreaker houdt containers bij harde wind op hun plaats (video)

834

Windbreaker International in Rotterdam heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee containers op een efficiënte manier vastgezet worden. Met slechts een kleine aanpassing aan de manier waarop containers gestapeld worden, zijn containers altijd beveiligd tegen omvallen.

Een windvlaag kan een lege container met gemak door de lucht doen vliegen. Wanneer een storm of sterke winden worden voorspeld, haasten container depots zich dan ook om stapels containers te verlagen en om ze stevig vast te zetten: een tijdrovende en vaak stressvolle procedure.

Windbreaker houdt containers op hun plaats bij harde windVeilig en minder schade

De windbreaker is een metalen beugel met twee fittingen die in de gaten in de hoeken van containers verzinken. Twee windbreakers worden op de hoeken van de lange zijde van een container geplaatst voordat deze op de bovenste rij van een stapel containers wordt gezet. Wanneer de container op zijn plek wordt laten zakken, vallen de haken in de hoeken van de naastgelegen containers, waardoor de stapels aan elkaar vast komen te zitten.

De gepatenteerde uitvinding is sinds juli op de markt en is internationaal al opgepikt. ‘We hebben orders binnengekregen uit de VS, New-Zeeland, Australië en Denemarken’, zegt Ron Mekkes, eigenaar van Windbreaker International. ‘Windbreakers zijn simpel doch efficiënt. Ze voorkomen niet alleen schade aan containers, maar vergroten ook de veiligheid op container depots.’

Extra stap waard

Bij Mainport Rotterdam Services, een van de container depots in de haven van Rotterdam, gebruikt men de windbreaker al zo’n zes maanden. Managing director Sjaak de Vos is enthousiast. ‘We hebben sinds dat we windbreakers gebruiken geen enkele omgewaaide container meer gehad. Het plaatsen van de beugels is weliswaar een extra stap tijdens het opstapelen van de containers, maar dat is het waard. Ons depot is daardoor wel veiliger. En er zijn meer voordelen. We hoeven geen extra maatregelen meer te nemen als er storm op komst is en het laat onze klanten zien dat we de zorg voor hun containers serieus nemen. Ook de arbeidsinspectie is er blij mee en we krijgen mogelijk ook een lagere verzekeringspremie.’ (Bron: Windbreaker/Havenbedrijf Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief