WiFi en afvalcontainers met ecokaart in haven Werkendam

772

Wethouder Wim de Jong van Werkendam heeft dinsdag in de haven van Werkendam nieuwe afvalcontainers in gebruik genomen. Ook heeft hij de aanwezigen kennis laten maken met het nieuwe WiFi netwerk dat voor de schippers wordt aangelegd. In de Biesboschhaven en Beatrixhaven kunnen de schippers vanaf januari gebruik maken van het netwerk.

Werkendam is na Zeeland Seaports de tweede haven in Nederland die de infrastructuur op orde heeft voor deelname aan het landelijke WiFi-Netwerk voor de Binnenvaart. Dit landelijke netwerk is onderdeel van het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen van Rijkswaterstaat (IDVV). In opdracht van Rijkswaterstaat worden door heel Nederland WiFi-spots aangelegd. Om WiFi en afvalcontainers met ecokaart in haven Werkendamgebruik te kunnen maken van WiFi dient de binnenvaartschipper straks eenmalig een abonnement af te sluiten waarmee toegang wordt verkregen tot de netwerken in alle deelnemende havens. Dit verloopt via de site van Stichting Binnenvaart Netwerkdiensten, die in januari 2014 ook live gaat. Abonnees kunnen dan meteen gebruik maken van het WiFi netwerk in de haven van Werkendam.

Nieuwe afvalcontainers
Tegelijkertijd zijn ook zes nieuwe afvalcontainers in gebruik genomen. Er waren altijd al ondergrondse afvalcontainers voor de schippers. Deze werkten op een muntsysteem. De inworpopeningen werden echter regelmatig vernield om gratis het afval te kunnen dumpen.
De nieuwe ondergrondse containers kunnen worden geopend met de ecokaart. De gemeente rekent geen extra kosten voor het gebruik van de containers, de afvalkosten zijn opgenomen in het havengeld. Tegelijk zijn de nieuwe containers steviger van uitvoering, zeg maar hufterproof.

Met het ecokaart systeem loopt de gemeente nu ook voorop in een landelijke aanpak voor het aanbieden van scheepsafvalstoffen. Rijkswaterstaat heeft onlangs dezelfde containers geplaatst langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Werkendam is de eerste haven waar het systeem wordt toegepast. (Bron: Gemeente Werkendam)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter