Wiebes vervroegt besluit over accijnsverhoging niet

619

Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaat het besluit over een eventuele aanpassing van de accijnsverhoging niet voor midden mei nemen. Hij vindt de cijfers die tot nu toe bekend zijn betekenisloos en wil eerst wachten op de echte cijfers waar hij iets mee kan.

Wiebes reageerde in de Tweede Kamer op uitspraken van minister Dijsselbloem dat die  zich niet kon voorstellen dat de schatkist honderden miljoenen misloopt. Hij deed dat in een café in Doetinchem.

Weglekken
Tweede Kamerlid Arnold Merkies (SP) vroeg aan Wiebes hoe de minister kon weten dat de schatkist die miljoenen niet misloopt. ‘Want wij krijgen als Tweede Kamer de cijfers maar Wiebes vervroegt besluit over accijnsverhoging nietniet. De minister wil pas midden mei reageren. Het lijkt op het repareren van een gaslek in je huis. Je kunt nog maanden op de meters kijken dat er gas weglekt en hopen dat het lek vanzelf dicht. Dat is toch niet de manier? Je wilt toch nu weten waar het lek zit en niet over een paar maanden. Het lijkt erop of de staatssecretaris de urgentie er niet van inziet. De cijfers kan je prima krijgen van de pomphouders. Dan kunnen we er overmorgen over praten. ’

Zinloos
Wiebes gaf aan pas het gaslek te kunnen dichten als je weet waar het lek zit. ‘We moeten eerst weten hoe het echt zit. Een steekproef is niet de waarheid. We moeten dus wachten op de goede cijfers voor we iets kunnen doen. Tot die tijd zijn andere cijfers betekenisloos. We moeten mensen niet met verkeerde cijfers misleiden. Metingen na één maand zijn zinloos. Overigens kan ik mij ook niet voorstellen dat buiten de grensstreek de afname van LPG met een vijfde is gedaald.’

Twee miljoen liter
Fractievoorzitter Emile Roemer van de SP had nog een praktijkvoorbeeld voor Wiebes. ‘Bij mij in het dorp zit een groot transportbedrijf. Die heeft mij vertelt dat hij twee miljoen liter gaat tanken in België. Hoezo betekenisloze cijfers. De staatssecretaris wuift het gewoon weg.’ (EvH)

Volg TotaalTrans op Twitter