Wiebes draait verhoging van de brandstofaccijns niet terug

648

Staatssecretaris Eric Wiebes gaat de verhoging van de brandstofaccijns niet terugdraaien. Hij zou geen bewijzen hebben gevonden dat de verhoging zorgt voor problemen. Zo zouden volgens de BOVAG steeds meer transportbedrijven in het buitenland tanken en zou de overheid juist inkomsten mislopen.

Wiebes stuurt vandaag een brief aan de Tweede Kamer waarin volgens bronnen in Den Haag deze conclusie staat. De staatssecretaris had aan de Tweede Kamer beloofd in mei met de conclusies van het eigen onderzoek te komen.

Niet minder, maar meer
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze week nog bekend dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving over afgelopen Pomphouders protesteren tegen accijnsverhogingfebruari niet één procent méér, maar juist drie procent minder dieselafzet was geregistreerd. In eerste instantie werd een totaal van 584 miljoen liter diesel gemeld, maar dat werd afgelopen week bijgesteld naar 560 miljoen liter.

Vorig jaar werd in februari 578 miljoen liter geregistreerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en men ging voor dezelfde maand dit jaar uit van een stijging van één procent in de afzet. Maar door een rekenfout blijkt dat uiteindelijk toch een daling te zijn, van ruim drie procent.  De CBS-cijfers per maand in 2013 werden eerder ook al naar beneden bijgesteld, soms tot wel vier à vijf procent.

Minder accijns
De BOVAG meldde onlangs nog dat het Rijk in het eerste kwartaal van dit jaar 153 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten op brandstof heeft ontvangen. De overheid verwachtte juist 280 miljoen euro meer aan accijns binnen te halen.

Over het hele eerste kwartaal berekenden BOVAG en NOVE 296 miljoen liter minder brandstofafzet (-9,2 procent) dan in de eerste drie maanden van 2013. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in maart ruim 35 procent minder diesel en bijna 22 procent minder LPG dan in maart 2013. (Bron: NOS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief