‘Wet ketenaansprakelijkheid is onwerkbaar en verstrekkend’

822

Uitbreiding van de zogenoemde ketenaansprakelijkheid. die vanaf 2015 schijnconstructies moet tegengaan. is ‘onwerkbaar’ en ‘verstrekkend’. ‘Het komt over als een zwaktebod dat de opdrachtgever de controle van de cao moet doen’, zegt EVO-directeur Machiel van der Kuijl vandaag in het Financieele Dagblad.

‘Wet ketenaansprakelijkheid is onwerkbaar en verstrekkend’Werkgeversorganisaties, waaronder Bouwend Nederland en EVO, verzetten zich tegen het voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om ook de opdrachtgever verantwoordelijk te maken voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer, ook als die in dienst is van een onderaannemer.

‘Wij doen al genoeg’
Hoewel werkgevers voorstander zijn van de aanpak van schijnconstructies, denken zij niet dat de uitbreiding van de aansprakelijkheid voor de naleving van de cao daarbij helpt. Volgens Van der Kuijl doen EVO-leden al genoeg om fraude bij bedrijven die zij inhuren tegen te gaan. ‘In contracten wordt vastgelegd dat partijen zich aan de wet- en regelgeving moeten houden. Daar valt ook de cao onder. Bedrijven komen door het voorstel met de rug tegen de muur te staan omdat ze willen uitbesteden maar dat in praktijk ondoenbaar wordt.’(Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter