Werknemers getuigen tegen transportbedrijf Chemicare

393

In de zaak die FNV Bondgenoten aanspande tegen Chemicare/Finsterwalder heeft de rechter besloten dat zes (ex) werknemers van het transportbedrijf een verklaring onder ede mogen afleggen over hun ontslag. Zij werden na hun ontslag vervangen door Estse chauffeurs die minder betaald krijgen.

De FNV wil via een getuigenverhoor aantonen dat het bedrijf via een schijnconstructie het Nederlandse ontslagrecht en de Nederlandse arbeidsvoorwaarden heeft omzeild.

Onjuist
In september 2013 gaf het UWV aan Chemicare/Finsterwalder een ontslagvergunning af voor de laatst overgebleven Nederlandse chauffeurs. Chemicare vertelde FNV wil werknemers Chemicare Finsterwalder onder ede horenhet UWV dat Finsterwalder AS gezien moet worden als ieder ander charterbedrijf (inlenend transportbedrijf), welke weleens een rit van Chemicare/Finsterwalder overneemt.

Volgens FNV-bestuurder Henri Janssen is dit een onjuiste weerspiegeling van de werkelijkheid. ‘Het werk van de twaalf chauffeurs en één manager is niet weggevallen, maar overgenomen door chauffeurs van het Estlands dochterbedrijf Finsterwalder, die volledig vanuit Venlo worden aangestuurd en geleid. De Estse chauffeurs worden met personenbusjes vanuit Estland naar Venlo gebracht. De ritten worden vanuit Venlo ook voor de Estse chauffeurs gepland en de Estse chauffeurs maken van het zelfde wagenpark gebruik als hun Nederlandse collega’s. Waar Chemicare/Finsterwalder charterbedrijven alleen enkele ritten aanbiedt, plannen ze de Estse chauffeurs volledig in. Men zorgt in Venlo dus ook voor de terugvrachten van hun Estse chauffeurs.’

Omzeiling ontslagrecht
Volgens FNV Bondgenoten heeft het UWV ten onrechte een ontslagvergunning voor de Nederlandse chauffeurs afgegeven, doordat het verkeerd is ingelicht door de werkgever. ‘Door het onder ede horen van getuigen kunnen we bewijzen dat Chemicare met zijn constructie de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en de beschermende werking van het Nederlandse ontslagrecht heeft omzeild.’

Dat de Estse chauffeurs minder verdienen is door de rechter al vastgesteld, nadat de werkgever dit tijdens een eerdere zitting bevestigde.
eid, waardering en stabiel inkomen.

Het getuigenverhoor onder ede vindt plaats op vrijdag 4 april vanaf 9:30 uur voor de Rechtbank te Roermond. (Bron: FNV)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter