Stakingen bij DSV Solutions

723

Werknemers van transportbedrijf DSV Solutions Nederland (DSV) zijn in staking gegaan, nadat het ultimatum om twaalf uur is verlopen. De werknemers willen een tweejarige cao met een loonsverhoging die het loonverschil met collega’s bij andere logistieke bedrijven verkleint. DSV is hier niet op ingegaan. Daarom gaan de werknemers de spits afbijten met een staking in Moerdijk.

De grote meerderheid van de werknemers van DSV zullen vanaf 12:00 uur de werkzaamheden neerleggen en actievoeren. Mariëtte Patijn, cao-coördinator FNV zal aanwezig zijn om de werknemers een hart onder de riem te steken en te steunen voor koopkracht. Deze staking kan de aftrap zijn van meerdere stakingen bij DSV Solutions.

Fatsoenlijk
Stakingen bij DSV SolutionsHenri Janssen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘De werknemers willen gewoon fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een fatsoenlijke behandeling. Zeker bij een bedrijf dat wereldwijd in 2013 al bijna 93 miljoen euro winst heeft weten te maken. En als het zo doorgaat, is de winst aan het eind van het jaar 135 miljoen euro. Volgens ons is er dus ruimte genoeg voor een nette cao met een loonstijging die de koopkracht van werknemers vergroot.’

Groot loonverschil
DSV liet in december 2012 een benchmark uitvoeren waaruit bleek dat hun bedrijfscao gemiddeld tien procent achter ligt op de concurrentie. Janssen: ‘Het eindbod van DSV van 1,5 procent per jaar ligt alleen al voor 2013 liefst 0,4 procent achter op de loonontwikkeling in de sector. Dus het loonverschil met collega’s bij andere bedrijven wordt, als het aan DSV ligt, alleen maar groter.’

De werknemers willen een tweejarige cao met een totale loonsverhoging van 5,5 procent. Daarnaast willen ze afspraken over onder andere interne mobiliteit, selectiecriteria bij een tijdelijke overplaatsing en het in vaste dienst nemen van uitzendkrachten. Bovendien eisen de werknemers dat als een werknemer door overplaatsing meer reistijd kwijt is, dat vanaf 15 minuten extra reistijd dit ofwel honderd procent wordt betaald ofwel in vrije tijd wordt omgezet.

DSV Solutions Nederland
DSV Solutions Nederland maakt samen met DSV Road en DSV Air and Sea onderdeel van DSV. Bij DSV Solutions Nederland werken circa 820 mensen; het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Beek Maastricht, Bergen op Zoom, De Moerdijk, ’s-Heerenberg, Venlo en Venray. (Foto: Henri Janssen via Twitter)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter