Wereldwijde containeroverslag stijgt naar een nieuw record

904

BERLIJN – De wereldwijde overslag van containers is in oktober naar een nieuw record gestegen. De contraineroverslagindex van het Duitse Rheinisch-Westfälischen Instituts für Wirtschaftsforschung (RWI) en het Instituts für Seeverkehrswirtschaft und Logistik (ISL) steeg van 122,4 naar 124,6.

Wereldwijde containeroverslag stijgt naar nieuw recordHoewel de overslag ook al in september van dit jaar steeg, willen de onderzoekers nog niet spreken van een trend. ‘We hebben in de afgelopen maanden gezien dat een na een stijging als snel weer een daling kan volgen. Maar het lijkt nu op een opleving van de wereldeconomie.’

Instorten

Uit de index blijkt de containermarkt in november 2008 instortte. Het laagste punt werd in januari 2009 met een stand van 84,1 bereikt. Daarna gaf de index een wisselvallig zien van stijgen en dalen. Vanaf 2013 stijgt de index constant met af en toe een klein stapje terug.

Cijfers

De Duitse instituten krijgen hun cijfers van 75 internationale havens die verantwoordelijk zijn voor zestig procent van de wereldwijde containeroverslag. De snelle schatting voor de maand oktober gebeurde onder 37 havens die samen tweederde van de overslag in de index vertegenwoordigen. Die snelle schatting blijkt overigens in de praktijk vrij nauwkeurig. Voor september werd de snelle schatting met 0,4 punt naar boven bijgesteld. (Bron: RWI/ISL)

Download de cijfers bij de grafiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief