CBS: ‘Wegvervoer moet het meer hebben van binnenlands vervoer’

509

Het wegtransport moet het steeds meer hebben van het binnenlands vervoer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) krijgt het internationale vervoer steeds meer concurrentie van vervoerders uit het Oostblok.

Wegvervoer moet het meer hebben van binnenlands vervoerDe omzet van het wegvervoer steeg in het tweede kwartaal met bijna vier procent. Het  was het derde kwartaal op rij dat de omzet steeg. Daardoor krabbelt de omzet langzaam terug naar het niveau van vóór de eerste economische dip in 2009.
De tarieven die de bedrijven voor het vervoer van de goederen krijgen zitten de laatste kwartalen in een stijgende lijn, al is het vaak wel een bescheiden stijging.’

Minder optimisme

De vervoerders over land zijn wat minder optimistisch in hun verwachtingen dan voorgaand kwartaal. De verwachting over het economisch klimaat is iets minder positief dan vorig kwartaal. ‘Er zijn iets meer ondernemers die een verslechtering voorzien dan die een verbetering verwachten. Er wordt ook wat minder bedrijvigheid en daarmee minder omzet in het derde kwartaal verwacht. De afzetprijzen zullen volgens de ondernemers niet veranderen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers negatiever dan vorig kwartaal. Per saldo denkt 3 procent het personeelsbestand uit te breiden.’

Verhuizers veren op

De verhuizers draaiden het afgelopen kwartaal ruim vier procent meer omzet dan vorig jaar. ‘Vanaf het vierde kwartaal vorig jaar is de bedrijvigheid in de verhuisbranche toegenomen. De omzet zit nu op het niveau van 2011. Er is meer vraag naar de verhuisdiensten, onder andere doordat het aantal verhuizingen van particulieren toeneemt. Verder trekt de huizenmarkt steeds meer aan. De tarieven van de verhuizers houden hiermee geen gelijke tred. Deze staan nog steeds flink onder druk en daalden ten opzichte van vorig jaar.’ (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief