Wegvervoer kan voor bouwvak weer over aangevaren Borgbrug

416

GRONINGEN – Het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de beschadigde Borgbrug in Groningen is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat het niet noodzakelijk is om de brugklep volledig te vernieuwen. De huidige brugklep kan worden hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn voor de bouwvakantie afgerond. Dan kan het verkeer weer gebruikmaken van de brug.

Op 5 november 2014 is een binnenvaartschip tegen de Borgbrug over het Eemskanaal in Groningen gevaren. Door de aanvaring zijn de brugklep en de draaipunten zwaar beschadigd. Vanwege de complexiteit van de schade heeft het onderzoek naar de ernst van de schade en de wijze van herstel van de brug meer tijd in beslag genomen dan verwacht. Ook moest onderzocht worden of de zwaar beschadigde brug hersteld of volledig vervangen moet worden. ‘We zijn blij dat de brug kan worden gerepareerd en niet hoeft te worden vervangen. Het laten maken van een nieuwe brugklep duurt namelijk al snel een jaar’, aldus Wilco Berga van Rijkswaterstaat.

Omleiding voor verkeer

Het wegverkeer kan tijdens het herstel van de brug gebruik blijven maken van de reeds ingestelde omleidingsroutes, die met gele borden zijn aangegeven. In overleg met de plaatselijke basisschool blijft Rijkswaterstaat ook een bus inzetten om de kinderen van en naar school te vervoeren. Alternatieve maatregelen voor het wegverkeer, zoals het plaatsen van een tijdelijke brug, zijn niet haalbaar. Op het Eemskanaal is namelijk sprake van intensief scheepvaartverkeer waarbij de doorvaarthoogte onbeperkt moet zijn. Een tijdelijke noodbrug moet dan een beweegbare brug zijn. Het plaatsen van een tijdelijke beweegbare brug is in verband met de hoge kosten niet mogelijk. (Bron: RWS)

Lees ook:
Binnenschip vaart tegen brug, Eemskanaal voorlopig gestremd

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief