Wegverkeer verandert in twintig jaar meer dan in honderd jaar

402

HELMOND – De komende twintig jaar gaat er in de automobiliteit meer veranderen dan de afgelopen honderd jaar. Nieuwe technieken bieden volgens minister Schultz van Infrastructuur en Milieu grote kansen bij de bestrijding van de files. Na de A67 wordt vanaf begin volgend jaar ook de A58 ingezet voor innovatieve technieken waarmee files worden bestreden.

De minister bezocht woensdag de Automotive Campus in Helmond,  tijdens een presentatie van proefprojecten waarin Rijk, regio en marktpartijen samenwerken. ‘Steeds meer automobilisten gaan vanaf dit najaar ervaring opdoen met nieuwe technieken in auto’s en langs de weg die helpen het verkeer vlotter te laten doorstromen. Uiteindelijk gaan volgend jaar in Brabant duizenden automobilisten applicaties testen waarmee zij op basis van de actuele situatie op de weg persoonlijke rij- en reisadviezen ontvangen.’

Wegverkeer verandert in twintig jaar meer dan in honderd jaarFinish ITS Corridor

Het werkbezoek van de minister stond in het teken van twee belangrijke projecten op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS). Participanten van de projecten Spookfiles A58 en Brabant in-car III praatten de minister bij over alle laatste ontwikkelingen. Het internationale karakter van deze projecten werd onderstreept door de finish van de innovatieve auto’s die meedoen aan de Coöperatieve ITS corridor, een gezamenlijk project van Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Real-time rijadvies

Onderweg naar Brabant testte de minister enkele apps die de doorstroming van het verkeer moeten verbeteren. Met deze apps krijgen weggebruikers via hun smartphone real-time persoonlijk rijadvies, dat is afgestemd op het rijgedrag van andere weggebruikers. Daarmee kunnen zij files voorkomen en zich  sneller en efficiënter in het verkeer bewegen. Op de wegen rondom de Automotive Campus kreeg de minister diverse voorbeelden te zien van voertuigen die met elkaar en met de weginfrastructuur communiceren. Zo kon zij de werking van ‘Talking Traffic’ aan den lijve ondervinden.

Beter Benutten

Brabant in-car III is onderdeel van het programma Beter Benutten. Rijk, regio en bedrijfsleven ontwikkelen daarin samen slimme oplossingen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Het programma richt zich op het beter benutten van de aanwezige infrastructuur. Met projecten op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS) wil Beter Benutten reizigers, transporteurs en andere belanghebbenden vooraf en tijdens hun reis beter informeren en assisteren. (Bron: Ministerie I&M)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief