Wegtransport groeit in 2014 voor het eerst in zes jaar weer

433

ABN AMRO verwacht dat binnenlands wegtransport in 2014 voor het eerst in zes jaar een groeit. De verwachte groei, van 0,6 procent, wordt in belangrijke mate bepaald door de groei in het industriële segment. Daarnaast is de prognose dat er minder slechte omstandigheden in de bouwsector zijn.

Voor 2013 verwacht ABN AMRO nog een daling van 0,5 procent in transportvolumes. De stijging van de grensoverschrijdende volumes is dit jaar niet voldoende om de 1 procent daling in binnenlandse transporten te compenseren.

Bouw drukt transportvolumes
ABN AMRO verwacht in 2014 ‘minder slechte’ bouwomstandigheden. De bouwproductie daalt met 1 procent in tegenstelling tot 5 procent in 2013. Hierdoor zal de bouwsector in Volvo Fuel Concept op Carrosserie Vakdagen in Venray2014 de totale binnenlandse transportvolumes met 0,2 procent drukken in tegenstelling tot 1 procent in 2013. Het transport van bouwmaterialen was verantwoordelijk voor 68 procent van de daling van de transportvolumes op de Nederlandse markt in de periode 2008-2011. Ontwikkelingen in de bouwsector zijn van groot belang voor de korte termijn vooruitzichten voor de logistieke sector.

Stijgende industriële productie
Voor 2014 verwacht ABN AMRO dat betere exportperspectieven in landen als Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leiden tot productieherstel in Nederland. De hierdoor verwachte 2 procent toename van industriële productie in 2014 zal 0,4 procentpunt bijdragen aan de groei van binnenlandse transportvolumes.

Profiteren van Europees herstel
ABN AMRO verwacht in 2014 een volumetoename in het grensoverschrijdend vervoer van 1,2 procent. Nederland profiteert van aantrekkende economische omstandigheden in de Verenigde Staten en de Eurozone, met Duitsland als aanjager. Het grensoverschrijdende vervoer groeit al vanaf 2011. Dit heeft te maken met de economische groei die Duitsland en België in 2010 alweer rapporteerden. Deze twee landen bepalen gezamenlijk 80% van het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter