Weginspecteurs mogen boetes uitdelen op ruit van Rotterdam

446

UTRECHT – Acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat mogen vanaf maandag voor het negeren van rode kruisen boven de weg en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook boetes uitdelen. Daarvoor kregen ze de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) gekregen.

Weginspecteurs mogen boetes uitdelen op ruit van RotterdamDirecteur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat gaf het startsein voor het experiment. Hij overhandigde de acht speciaal opgeleide weginspecteurs de bij de BOA-status behorende legitimatie. Het betreft een experiment van Rijkswaterstaat in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en De Verkeersonderneming. Doel is de doorstroming en veiligheid op de snelwegen rond Rotterdam te verbeteren.

Rotterdamse ruit

De weginspecteurs krijgen de BOA-status voor twee overtredingen, waarvan bekend is dat die vaak voorkomen en een nadelige invloed hebben op de veiligheid en de doorstroming. Het gaat om het negeren van rode kruisen boven de weg en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook. De BOA-status betekent dat weginspecteurs proces-verbaal kunnen opmaken tegen weggebruikers die die overtredingen begaan.
Het experiment vindt plaats op de ruit van Rotterdam (A4, A13, A15, A16, A20 en A38). Ook de politie zet meer in op handhaving van weggebruikers die rode kruisen negeren.

Aangereden

Het beveiligen van een incident blijft de primaire taak van de weginspecteurs met BOA-status. Weginspecteurs zijn na een incident (bijvoorbeeld ongeval) snel ter plaatste om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis plaatsen. Zo kunnen hulpverleners en bergers veilig hun werk doen. In 2014 zijn er 21 voertuigen van weginspecteurs die een incident beveiligden, aangereden. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief