Waterstand Rijn daalt langzaam vanwege nieuwe neerslag

394

De daling van de waterstand van de Rijn bij Lobith zet de komende dagen door, maar kan in de loop van de week vertragen door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland.

Waterstand Rijn daalt langzaam vanwege nieuwe neerslagDe waterstand van de Rijn bij Lobith was zondag gedaald naar NAP +13,30 meter, nadat die vrijdag de hoogste stand van NAP +13,62 meter had bereikt. De komende dagen daalt het water verder. Door nieuwe neerslag in Zwitserland en Zuid-Duitsland zal de daling in de loop van de week mogelijk vertragen. Het is daarom nog onduidelijk wanneer de waterstand zal zijn gedaald tot NAP +12,00 meter. Dat is het moment waarop de uiterwaarden droogvallen. De daling van de waterstanden verplaatst zich de komende dagen door het land via de Rijn en zijtakken (Waal en IJssel) richting Noordzee en IJsselmeer.

De afvoer van de Rijn bij Lobith is met 6000 m3/s (6 miljoen liter water per seconde) voor deze periode zeldzaam. Na 1900 heeft de Rijn bij Lobith in de maand juni slechts één keer substantieel meer water afgevoerd. Dat was in 1983. (Foto: Ruimte voor de Rivier/Martin van Lokven)