Waterpeil in Maas daalt

490

Doordat er minder regen valt neemt de hoeveelheid water in de Maas de komende dagen verder af.

Hoogwater op de MaasBovenstrooms valt er de komende dagen minder regen. Dit geldt zowel voor de Maas als de Rijn. Door de vele neerslag van de afgelopen weken hadden de rivieren veel water te verwerken. Dat komt vaker voor in deze tijd van het jaar. Afgelopen weekend werd voor de Maas een piek bereikt van 1150 m3/s. De Rijn staat momenteel op 12 meter NAP bij Lobith. Dinsdag wordt er een piek verwacht van 12,5 meter NAP. Er is geen sprake van hoogwater. Rijkswaterstaat blijft de situatie in de gaten houden.

Stuwen open
Afgelopen dagen heeft Rijkswaterstaat stuwen in de Maas geopend om het water af te voeren. Onder normale omstandigheden zorgen deze stuwen ervoor dat de Maas op peil blijft voor de scheepvaart. Bij hogere afvoeren vervalt de stuwfunctie. De scheepvaart heeft geen hinder ondervonden van verhoogde Maasafvoer. De stuwen worden voorlopig niet dichtgezet, dat is voorlopig niet nodig.

De Maas is een rivier die snel reageert op regen. Door de vele neerslag van de afgelopen weken is de grond verzadigd en kwam de neerslag vrijwel direct in de Maas terecht. De Maas kreeg hierdoor snel meer water te verwerken. De gehaalde afvoeren komen ongeveer eens per jaar voor.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter