Wagenborg doopt Kroonborg

778

DELFZIJL – Wagenborg heeft maandag in Delfzijl het ‘Walk-to-Work’schip Kroonborg gedoopt. Dit volledig nieuw ontwikkelde offshore onderhoudsschip wordt voor de NAM  ingezet voor het onderhoud aan haar onbemande platforms en aardgasproductieputten in de Zuidelijke Noordzee gedurende de komende tien jaar.

Wagenborg doopt KroonborgKoninklijke Niestern Sander in Delfzijl bouwde de Kroonborg. Het schip is ontwikkeld na een specifieke vraag van NAM. Voor onderhoudswerkzaamheden op zee wil NAM over een schip beschikken dat personeel veilig naar platforms vervoert en waarmee zij werkzaamheden efficiënt uitvoert.

GTL-brandstof

De Kroonborg is met een lengte van bijna tachtig meter een werkplaats, magazijn, hotel en transportmiddel. Het biedt plaats aan zestig personen, waaronder twee ploegen van twintig technici. Met het onderhoudschip werkt het personeel  gedurende twee weken aaneengesloten aan meerdere platforms. Technici gaan lopend naar het werk via een stabiele loopbrug, aangesloten op een geavanceerd systeem dat golfbewegingen van wel 2,5 meter compenseert.  Een beweging compenserende kraan verlaadt materieel met vergelijkbare techniek. Het ontwerp en rompvorm van het DP2 schip met haar Voith Schneider voortstuwing zorgt voor een zeer comfortabele ligging op zee. De Kroonborg is het eerste offshore schip ter wereld dat zal gaan varen op de GTL-brandstof, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas met minder uitstoot dan conventionele brandstoffen voor schepen.

Gasvelden

In Nederland zijn circa  175 kleine gasvelden op land en zee. Deze velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Circa  30% van het Nederlandse aardgas komt uit deze velden. Door innovatie en kostenreductie kan NAM kleine velden ontwikkelen en de levensduur van de velden verlengen. De Kroonborg wordt hiervoor ingezet bij de platforms op de Zuidelijke Noordzee. (Bron: Wagenborg)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief