Wagenborg begint woensdag met berging op Mittellandkanaal

769

DELFZIJL – Wagenborg begint woensdagmorgen met het bergen van het binnenvaartschip Rothensee op het Mittellandkanaal. Als de berging voorspoedig verloopt, kan de stremming van het Mittellandkanaal in de loop van de week worden opgeheven.

Wagenborg begint woensdag met berging op MittellandkanaalWagenborg is met de kraan Triton, een sleper en een ponton onderweg naar het Mittellandkanaal. Het materieel moet daar dinsdagavond aankomen, zodat de bergers woensdagmorgen kunnen beginnen. Indien het schip weer drijft, wordt het naar de dichstbijzijnde haven gesleept.

Dwars in de vaargeul

De Rothensee zonk vorige week dinsdagavond op het Mittellandkanaal ter hoogte van km. 269 (Liegestelle Bergfriede). Het schip was geladen met 817 ton ijzer en kwam door een fout bij het afmeren dwars in de vaargeul terecht. Een ander schip kon het 67 meter lange binnenvaartschip niet ontwijken en raakte het in het midden, waarna de Rothensee zonk. Niemand raakte gewond, er loopt wel olie uit het schip.
Direct na de aanvaring werd het kanaal tussen Rühen en Calvörde gestremd. Bergers zijn tot donderdagavond druk geweest met het bergen van de lading.

Prognose

WSA Uelzen hoopt de vaarweg zo snel mogelijk na de berging weer vrij te kunnen geven. ‘Maar een prognose is moeilijk te geven. Dat hangt erg af van het verloop van de berging. Indien er geen grote tegenslagen zijn, hopen we het kanaal aan het einde van de week weer voor de scheepvaart open te kunnen stellen.’

Omvaren

BLN-Koninklijke Schuttevaer raadt schippers die overwegen om te varen via de Elbe en het Elbe-Seitenkanaal aan vooraf contact op te nemen met hun opdrachtgever en hun verzekeraar. Omvaren betekent 475 kilometer extra voor de binnenschipper. (Bron: WSA Uelzen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief