Waalbrug Nijmegen vanaf medio 2016 dicht voor vrachtverkeer

780

NIJMEGEN – De Waalbrug bij Nijmegen is vanaf midden 2016 verboden voor vrachtverkeer. Dan beginnen Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen met groot onderhoud aan de brug (N325). Twee rijstroken blijven open voor bussen, hulpdiensten, fietsers en voetgangers.

Waalbrug Nijmegen vanaf midden 2016 dicht voor vrachtverkeerUit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het betonnen rijdek van de brug, waar het gemotoriseerd verkeer over rijdt, moet worden vervangen. Daarnaast moeten er onderhouds- en schilderwerkzaamheden plaatsvinden aan de constructie van de brug en wordt het westelijke fietspad verbreed.

Dertig jaar

Verschillende uitvoeringsvarianten zijn bekeken op technische mogelijkheden, financiële randvoorwaarden en planning van het werk. Rijkswaterstaat en de gemeente hebben daarnaast veiligheid voor de weggebruikers, scheepvaart en personeel tijdens de uitvoering hoog in het vaandel staan. Ook moet het onderhoud duurzaam en kwalitatief goed uitgevoerd worden, zodat de brug de komende dertig jaren zonder groot onderhoud kan.

Uitdagen

Rijkswaterstaat is op dit moment bezig met de voorbereiding van de aanbesteding van de werkzaamheden. De gekozen uitvoeringsvariant wordt als eis in de aanbesteding meegenomen. Ook moet de aannemer maatregelen treffen waardoor bussen en hulpdiensten altijd vrije doorgang hebben op de brug. Daarnaast wordt de aannemerij uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen om hinder verder te verminderen (boven op de gekozen uitvoeringsvariant). Bijvoorbeeld door het openstellen van drie rijstroken gedurende de werkzaamheden of het verkorten van de duur van de hinder. Pas bij contractering van de aannemer is de definitieve aard en omvang van de hinder bekend. Naar verwachting is dat medio 2016. Het groot onderhoud van de brug vindt plaats in 2016 en 2017. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief