VVD wil sneller herstel Borgbrug

414

DEN HAAG – De Tweede Kamerleden Betty de Boer en Barbara Visser hebben minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gevraagd het herstel van de Borgbrug in Groningen te versnellen. De twee vragen zich af waarom het zo lang heeft geduurd dan wel zo lang moet duren voordat mensen weer van de Borgbrug gebruik kunnen maken.

VVD wil Calandbrug verleggen voor betere doorstroming spoorOp 5 november 2014 voer een binnenvaartschip tegen de Borgbrug over het Eemskanaal in Groningen. Door de aanvaring raakten de brugklep en de draaipunten zwaar beschadigd. Vanwege de complexiteit van de schade heeft het onderzoek naar de ernst van de schade en de wijze van herstel van de brug meer tijd in beslag genomen dan verwacht. Ook moest onderzocht worden of de zwaar beschadigde brug hersteld of volledig vervangen moet worden.

Voor bouwvak

Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de beschadigde Borgbrug bleek onlangs dat het niet noodzakelijk is om de brugklep volledig te vernieuwen. De huidige brugklep kan worden hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn voor de bouwvakantie afgerond. Dan kan het verkeer weer gebruikmaken van de brug. ‘We zijn blij dat de brug kan worden gerepareerd en niet hoeft te worden vervangen. Het laten maken van een nieuwe brugklep duurt namelijk al snel een jaar’, aldus Wilco Berga van Rijkswaterstaat.

Alternatieve maatregelen voor het wegverkeer, zoals het plaatsen van een tijdelijke brug, zijn niet haalbaar. Op het Eemskanaal is namelijk sprake van intensief scheepvaartverkeer waarbij de doorvaarthoogte onbeperkt moet zijn. Een tijdelijke noodbrug moet dan een beweegbare brug zijn. Het plaatsen van een tijdelijke beweegbare brug is in verband met de hoge kosten niet mogelijk. (Bron: RWS)

Lees ook:
Binnenschip vaart tegen brug, Eemskanaal voorlopig gestremd

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief