Vuurtoren Schiermonnikoog compleet gemoderniseerd

475

De renovatie van de vuurtoren Noordertoren op Schiermonnikoog is klaar. Rijkswaterstaat opende de gerenoveerde vuurtoren woensdag 25 juni. Na een renovatie van een half jaar is het onderkomen van de zeeverkeersleiders op Schiermonnikoog compleet gemoderniseerd. Dit alles ten behoeve van een optimale scheepvaartbegeleiding op de Waddenzee.

De gerenoveerde toren werd geopend onder begeleiding van stemartiest Niek Boes. Boes nam het publiek mee van het verleden naar het heden van de Noordertoren. Met zijn stem imiteerde Boes geluiden die verbonden zijn aan de toren en het eiland, van een scheepshoorn tot een zeemeeuw. Na afloop Vuurtoren Schiermonnikoog compleet gemoderniseerdnamen Sieben Poel, hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat, Biense Dijkstra, directeur bij Bouwgroep Dijkstra Draisma en burgemeester Stellinga van gemeente Schiermonnikoog officieel de sleutel van de toren in ontvangst en openden de deur naar de nieuwe werkplek van de verkeersleiders.

Renovatie

De renovatie van de Noordertoren omvatte grootschalig onderhoud van de toren, het vervangen van deuren , vervanging van het klimaatbeheersingssysteem, verbeteren van de brandveiligheid en het aanpassen van de bedieningsruimte met nieuwe desks. De buitenkant van de toren is voorzien van een nieuwe coat- en verflaag. Naast de renovatie zijn vorig jaar ook de verkeersbegeleidingssystemen vernieuwd door SAAB.

Vlotte en veilige vaart

Een vlotte en veilige vaart op de Waddenzee is voor Rijkswaterstaat een kerntaak. Of het nu gaat om beroepsvaart of om recreatievaart. Daarom begeleiden verkeersleiders de scheepvaart vanuit de vuurtorens: de zeeverkeerspost op Schiermonnikoog en de zeeverkeerscentrale in de Brandaris op Terschelling. Dat gebeurt 24 uur per dag, met de modernste apparatuur. De huisvesting van de verkeersleiders was aan modernisering toe. De verkeersleiders van de vuurtoren werkten tijdens de verbouwing vanuit een tijdelijke locatie naast de vuurtoren, zodat de zichtfunctie behouden bleef. (Bron: RWS)

Bekijk alle foto’s in het oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief