Vrijstelling nascholing voor code 95 verdwijnt in de loop van 2015

436

ZOETERMEER – De vrijstelling van de nascholingsverplichting code 95 voor Nederlandse chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955, verdwijnt in de loop van 2015. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu KNV, TLN en EVO laten weten. De uitzondering zou in strijd zijn met de Europese richtlijn 2003/59.

‘Onrust over achterstand Code 95-trainingen is ongegrond’Het gevolg van de aangekondigde wijziging, is dat de genoemde groep beroepschauffeurs de code 95 niet meer automatisch krijgt bijgeschreven. Elke chauffeur die de code 95 nog niet op zijn rijbewijs heeft staan bij invoering van de wijziging, moet vanaf dat moment alsnog aan de nascholingsverplichting van 35 uur voldoen.

Voldaan

Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 kunnen tot de komende wijziging nog wel gebruikmaken van de vrijstelling. Zij kunnen dit doen door voor de definitieve wijziging hun rijbewijs te verlengen of te vernieuwen. Iedere beroepschauffeur (C en/of D rijbewijs ) moet hoe dan ook per 10 september 2015 (D) of 10 september 2016 (C) aan kunnen tonen (code 95) dat hij of zij aan de nascholingsverplichting heeft voldaan.

Wat te doen?

Bij het verlengen van het rijbewijs wordt de geldigheid van het rijbewijs met vijf jaar verlengd, een chauffeur moet hiervoor wel een medische keuring ondergaan.
Bij het vernieuwen van het rijbewijs blijft de geldigheid van het rijbewijs gelijk, alleen de code 95 wordt bijgeschreven. Er is geen medische keuring nodig. De code 95 is bij een vernieuwing geldig tot de datum waarop het C/D rijbewijs geldig is. (Bron: EVO)

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief