‘Vrije markt binnenvaart werkt niet, overheid moet rol spelen’

752

ROTTERDAM – De vrije markt in de binnenvaart werkt niet en daarom moet de overheid ingrijpen. Dat is een van de conclusies van de zestig aanwezigen op het symposium over marktwerking in de binnenvaart dat zaterdag werd gehouden door de sociaaleconomische binnenvaartorganisaties Ons Recht-Notre Droit en de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV).

ASV wil meer informatie over enquête huisvuil binnenvaartDe binnenvaartondernemers vinden dat de (Europese) overheid een taak heeft omdat is gebleken dat zelfregulering niet werkt. Ook is er volgens de binnenschippers behoefte aan een plaats waar alle informatie en vraag en aanbod van vervoersdiensten worden afgestemd en de actuele prijsvorming op basis van zoveel mogelijk transparantie wordt bevorderd.

Bodem

Hoewel de tijdgeest er niet naar is en het voorstel waarschijnlijk juridisch een probleem is, vinden de aanwezigen toch dat er moet worden geprobeerd een bodem in de markt van de binnenvaart te leggen. Krachtenbundeling heeft alleen zin als het mag leiden tot hogere tarieven en meer marktmacht voor de schipper

Verdere voorstellen ter verbetering waarop de aanwezigen instemmend reageerden waren:
– Stoppen met beïnvloeding van de markt door extreme uitstel van betaling rente en aflossing
– Een verbod om beneden de kostprijs te vervoeren; maatregelen betreffende de kostendekking en vervoerscondities.
– De beloofde markttransparantie tot stand brengen.
– Een goed presterend marktobservatie systeem invoeren.
– De (alle) maatschappelijke kosten van transport doorberekenen aan de veroorzaker ervan (Europees).

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief