Vrachtwagens in 2016 alleen nog met minstens Euro 3 Antwerpen in

858

Vanaf 2016 mogen alleen nog vrachtwagens Antwerpen in die minimaal voldoen aan Euro 3/III met roetfilter (vanaf 2001). De gemeente Antwerpen wil namelijk per 1 januari 2016 in het centrum, op de Singel, kaaien en leien een milieuzone invoeren.

Volvo Fuel Concept truck bespaart tot 10% brandstofBehalve voor het vrachtverkeer, gelden de milieunormen straks ook voor het personenverkeer. Zo moeten benzinevoertuigen (vanaf 1 juli 1992) voldoen aan de Euro 1 norm.

In 2020 worden de eisen nog scherper. Dieselvoertuigen moeten dan minimaal voldoen Euro 5/V (vrachtwagens vanaf 2008, personenwagens vanaf 2011) en benzinevoertuigen minimaal aan Euro 2 (vanaf 1996).

Handhaving en inning
Voor de handhaving gaat Antwerpen gebruik maken van een centrale databank en via een netwerk van camera’s met automatische nummerplaatcontrole. Voertuigen die niet in de databank zijn opgenomen, worden dan gesignaleerd door een ANPR-camera aan één van de invalswegen. De investeringskosten van deze vorm van handhaving ligt volgens Antwerpen hoger. ‘Maar de operationele kosten zijn beduidend lager dan bij visuele controle van vignetten of geparkeerde voertuigen. Het is bovendien een sluitend systeem met een hoge pakkans.

Voertuigen die niet voldoen aan de milieueisen en niet beschikken over een vrijstelling of ontheffing krijgen een boete.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter