Vraagtekens bij snelheidslimiet bestelauto’s

649

Als het aan de Milieucommissie van het Europees Parlement ligt, moeten nieuwe bestelauto’s vanaf 1 januari 2014 zijn voorzien van een snelheidsbegrenzing van 120 kilometer per uur. De Milieucommissie wil zo de CO2-uitstoot van bestelauto’s terugdringen. Verladersorganisatie EVO zet vraagtekens bij de limiet van 120 kilometer per uur.

Vraagtekens bij snelheidslimiet bestelauto’sEVO meldt het verstandig te vinden dat een dergelijke maatregel in Europees verband wordt genomen. ‘De voorgestelde snelheidsbegrenzing van 120 kilometer per uur is hoger dan topsnelheden die eerder door de Milieucommissie van het Europees Parlement zijn besproken. In het verleden was sprake van snelheden van 90 tot 100 kilometer per uur. Toch is ook een topsnelheid van 120 kilometer per uur lager dan de maximumsnelheid in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Dit kan het grensoverschrijdend goederenvervoer kan vertragen.’

Milieu
Door de begrenzing mogen bestelauto’s in 2020 maximaal 147 gram CO2 per kilometer uitstoten. Eerder werd gesproken over 95 gram, gelijk aan de norm voor personenauto’s.
Het Europees Parlement moet nog beslissen over de maatregelen.