Vos Deventer voor de rechter

875

DEVENTER – Vandaag dient de kort geding procedure die FNV Transport en Logistiek aanspande tegen Vos Transport uit Deventer wegens uitbuiting en concurrentievervalsing. Vos laat volgens de vakbond ritten in en vanuit Nederland rijden door Roemeense en Litouwse chauffeurs die maar een paar honderd euro loon betaald krijgen. ‘Door de praktijken van Vos staat gezonde werkgelegenheid onder druk en wordt het imago van de sector beschadigd.’

Vos voor de rechter Eerder dit jaar onderzocht FNV-stichting VNB de werkwijze van het bedrijf en bracht daarbij een bezoek aan Roemenië. Ook de inspectiediensten doen onderzoek naar de werkwijze van Vos. Van de Inspectie SZW ontving FNV al een rapport waaruit blijkt dat de cao niet wordt toegepast op de buitenlandse chauffeurs. Diverse buitenlandse chauffeurs verklaren dat ze opdracht krijgen de rij- en rusttijden te overtreden en dat de bedrijfsvoering is gebaseerd op het niet naleven van de regels.  De Roemeense chauffeurs krijgen bovenop hun bruto basisloon van € 200 een bonus van € 0,203 per gereden kilometer als ze meer rijden dan 3150 kilometer per week.

Naleving cao

FNV vordert naleving van de cao bij de inzet van buitenlandse chauffeurs. ‘In de transportsector schreeuwen werknemers en nette werkgevers om naleving’, zegt Edwin Atema van FNV – Stichting VNB. ‘Naleving van de cao kunnen wij als vakbond zelf afdwingen. Gelukkig krijgen wij daarbij sinds kort hulp van de Inspectie SZW.  Vervoerswetgeving en rij- en rusttijden worden gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Wij zijn dan ook blij dat ook zij deze Vos in het spreekwoordelijke vizier hebben.’ (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief