Vopak maakt voor het eerst in tien jaar minder winst

499

Vopak heeft vorig jaar minder winst gemaakt. De winst daalde met tien procent van 347  naar 312 miljoen euro. De omzet daalde met één procent tot 1,29 miljard euro. Het is voor het eerst in tien jaar dat Vopak in een jaar minder winst maakt dan het jaar ervoor.

Tot 2016 denkt Vopak naar verwachting 6,5 miljoen cbm opslagcapaciteit toe te voegen. De totale investering voor Vopak en haar partners in de uitbreidingsprojecten bedraagt ongeveer 1,8 miljard euro, waaraan Vopak nog 0,4 miljard euro moet bijdragen. De uitbreidingsprojecten resulteren in een wereldwijde opslagcapaciteit van 37 miljoen cbm in 2016.

Eerst in tien jaar
Eelco Hoekstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak is ervan overtuigd dat Vopak een sterkere onderneming is dan een jaar geleden. ‘Maar voor het eerst in tien jaar heeft Vopak haar winst niet kunnen laten toenemen. In de opslagsector hadden wij te maken met voortdurend toenemende concurrentie als gevolg van capaciteitsuitbreidingen in bepaalde markten. Daarnaast duurt de afronding van enkele grote bouwprojecten langer dan voorzien. Ook ondervonden wij hinder van veranderende regelgeving op het gebied van biobrandstoffen, de koersstijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en Aziatische valuta, en hogere pensioenlasten.’

Uitdaging
Hoekstra denkt dat het overtreffen van het record van 2012 ook in 2014 een uitdaging blijft. ‘We verwachten dat het huidige ondernemingsklimaat vrijwel ongewijzigd blijft. Desalniettemin blijven wij vertrouwen houden in de langetermijnvooruitzichten voor onze business. En, terwijl wij blijven kijken naar desinvesteringen met toegevoegde waarde, zien wij genoeg mogelijkheden voor nadere winstgevende uitbreidingen.’ (Bron: Vopak)

Volg TotaalTrans op Twitter