Voorzichtig herstel bouwsector

414

De omzet van de voor het transport zo belangrijke bouwsector is in het laatste kwartaal van 2013 met één procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Ook nam volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van steeds meer bouwbedrijven de omzet toe.

De bouw zat in 2013 nog steeds in recessie, maar het herstel is dus zichtbaar. De omzet daalde met ruim 4 procent ten opzichte van 2012. Vooral in de eerste kwartalen daalden de omzetten flink, maar gedurende het jaar nam de omzetdaling af.

Crisis woningmarkt
De burgerlijke en utiliteitsbouw werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de woningmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen. In deze branche Voorzichtig herstel bouwsectordaalde de omzet in 2013 met bijna 8 procent, maar in het vierde kwartaal nam de omzet met ruim 1 procent toe.

Orders architecten
Hoewel de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw ook in 2013 lager was dan in 2012, is onlangs bekend geworden dat de waarde van de door architecten ontvangen bouwopdrachten in het derde kwartaal van 2013 sterk was gestegen. Architecten staan aan het begin van de bouwketen.  De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

De gespecialiseerde bouw, zoals bouwinstallatie-, sloop- en dakdekkersbedrijven, kromp in 2013 met bijna 3 procent. De krimp nam elk kwartaal af, en in het vierde kwartaal was er zelfs groei. De grond, water- en wegenbouw liet in 2012 nog een omzetstijging zien, maar verloor in 2013 bijna 2 procent.

Meer omzetgroei
Vanaf het vierde kwartaal van 2012 had een steeds groter deel van de bouwbedrijven een omzet die hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er waren in het vierde kwartaal zelfs meer bedrijven met een omzetstijging dan een omzetdaling. Ook het aantal snelle stijgers, bedrijven waarvan de omzet meer dan twintig procent steeg, nam in deze periode toe. Dit aantal steeg van 26 procent naar 40 procent. (Bron: CBS/Foto: Bouwend Nederland)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter