Vlaanderen wil slimme brillen inburgeren in de logistiek

463

Zestien bedrijven starten met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) met het project ‘Vision in Logistics’. Met dit project wil het VIL voor de Vlaamse logistieke sector de mogelijkheden van innovatieve smart glasses zoals Google Glass in magazijnen in kaart brengen en ook uittesten. De verwachtingen van de nieuwe technologische ontwikkeling zijn hoog.

Minister met Google in gesprek over slimme mobiliteitBinnen het project gaat het VIL voor de Vlaamse logistieke sector na wat de brillen voor magazijnprocessen kunnen betekenen, welke systemen de beste zijn, hoe ze de productiviteit en betrouwbaarheidvan logistieke operaties kunnen verhogen en wat ze meer bieden dan de bestaande systemen als pick-to-light of voice picking. Met de deelnemende bedrijven zal het VIL deze brillen ook in de praktijk uittesten.

Handenvrij werken

De nieuwe technologie biedt veel potentieel binnen magazijnen. ‘Doordat alle nodige informatie in het kleine scherm in de bril verschijnt, kan er handenvrij gewerkt worden voor picking, verpakken, montage/herstelling én kunnen er last minute nog wijzigingen worden doorgegeven. Doordat alle acties die een magazijnier moet uitvoeren stap per stap, real-time, via de slimme bril worden gevisualiseerd op het netvlies zijn bovendien nieuwe medewerkers of interim personeel onmiddellijk inzetbaar voor bepaalde logistieke activiteiten. De bril kan producten automatisch herkennen door het inlezen van de barcode en helpt de werknemer het volgende item te picken door onder andere de locatie weer te geven.’

Hoge verwachtingen

De eerste pioniers zijn de voorbije maanden al gestart met de nieuwe technologie en de resultaten zien er veelbelovend uit. Bio Bakkerij Troch uit Ieper gebruikt sinds begin dit jaar smart glasses om broden te sorteren en distribueren. De foutenlast werd met een derde gereduceerd. Ook het Nederlandse e-fulfillment bedrijf Active Ants zet Google Glass al productief in voor orderpicking Vlaanderen wil slimme brillen inburgeren in de logistieken rekende uit dat orderpicking 15 procent sneller verloopt en  het aantal fouten met 12 procent vermindert. Reden genoeg voor het VIL om deze slimme brillen in de logistiek te willen inburgeren.

Zestien bedrijven

Zestien bedrijven, een mix van verladers en logistieke dienstverleners, willen weten wat smart glasses voor hun processen kunnen betekenen en nemen deel aan het project: Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Facil, JAVA, Neovia Logistics, Scania, Spar Retail, Tupperware, Van Moer Group, Volvo en Wim Bosman. Het project loopt tot december 2015. (Bron: VIL)

Meer over Google Glass:
TNT Innight verwacht meer productie met inzet Google Glass
Google Glass verbetert logistiek
Onderzoek naar robots en Google Glass in de Vlaamse logistiek
Minister met Google in gesprek over slimme mobiliteit

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief