Vlaanderen waarschuwt voor gevaarlijk stormtij aan de kust

468

Vlaanderen heeft een waarschuwingsbericht voor gevaarlijk stormtij verstuurd. De diensten van het Vlaamse Gewest bereiden zich voor en nemen preventief maatregelen aan de kust en in Antwerpen. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagnamiddag worden zeer hoge waterstanden verwacht langs de kust en op de getijgebonden delen van de Schelde.

Volgens de huidige voorspellingen wordt er in de nacht van donderdag op vrijdag om drie uur een hoogwaterstand van zes meter voorspeld. Dit betekent een situatie van gevaarlijk stormtij omdat het water volgens de huidige voorspellingen 1,20 meter hoger  staat dan normaal bij springtij. Het daaropvolgende hoogwater van vrijdagnamiddag om half drie bereikt vermoedelijk minstens het alarmpeil 5.60 meter TAW of stormtij kust.

Vlaanderen waarschuwt voor gevaarlijk stormtij aan de kustDe hoge waterstanden zijn het gevolg van een opstuwing van het water van de noordelijke Atlantische oceaan en de Noordzee door een stormveld dat reikt vanaf de Noordpool tot aan onze kust. Tegelijkertijd woedt er ook een zuidwesterstorm ten westen van Schotland die ook het water daar met de getijgolf naar onze kust zal brengen.

Kust
De afdeling Kust van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft verschillende preventieve maatregelen genomen. Het gaat onder meer om het sluiten van de staketsels, de plaatsing van mobiele keringen om het water tegen te houden en het sluiten van stormdeuren. Door de verwachtte golven van 2.50 meter met pieken tot 4 meter kan er golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de onmiddellijk omwonenden. Dit risico is het grootst in de havens.

Haven Antwerpen
Door de huidige verwachting heeft de waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV de procedure ‘Gevaarlijke stormtij Zeescheldebekken’ in werking gesteld. Op het terrein worden dan de geldende afspraken actief:
– de poorten op de Scheldekaaien in Antwerpen worden gesloten
– de Scheldekaaien komen onder water
– overstromingsgebieden treden in werking. (Bron: Hilde Crevits)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter