Vlaanderen verbiedt varen tegen ‘ongeoorloofde lage prijs’

553

De Vlaamse Regering heeft ingestemd met de wijziging van het koninklijk besluit over het invoeren van de vrije bevrachting en de vrije prijsvorming in de binnenvaart. Bedoeling van het koninklijk besluit is het varen tegen dumpingprijzen tegen te gaan door vervoer tegen een ongeoorloofde lage prijs te verbieden.

Vlaanderen verbiedt varen tegen ‘ongeoorloofde lage prijs’Na de acties in de binnenvaart van Belgische schippers, beloofde staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet in april met een wet te komen tegen varen onder kostprijs. Hoewel de prijzen vrij zijn volgens een Europese richtlijn, oordeelde een arrest dat lage prijzen onrechtmatig zijn als ze enkel bedoeld zijn om concurrentie uit te schakelen.

Crisis aanmelden
Eerder meldde de Belgische regering tegenover Dagblad Transport dat ze de crisis in de binnenvaart gaat aanmelden bij Europa. Andere landen zijn dit volgens België niet van plan.

Volgens de woordvoerder heeft de staatssecretaris de crisis nog niet officieel aangemeld aan Europa, maar heeft hij al wel gemeld aan eurocommissaris Siim Kallas dat het zal gebeuren. ‘De Europese commissie zou eerst nog bilaterale contacten organiseren en wellicht eind september nog een volgende vergadering houden over deze crisisaanmelding. Het lijkt er wel op dat andere binnenvaartlanden de crisis niet zullen aanmelden. Maar misschien veranderen hun standpunten nog.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter