Vlaanderen begint proef met ‘cobots’ in de logistiek

790

BERCHEM – Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met tien bedrijven na wat robots, en meer bepaald de ‘cobots’, voor logistieke processen kunnen betekenen. Het start daarvoor het project ‘Cobots in Logistics’ op.

Vlaanderen begint proef met cobots in de logistiekIn veel productieomgevingen beginnen ‘cobots’ (collaboratieve robots) – flexibele robots bestemd om met mensen samen te werken – hun plaats te veroveren. Voor de logistieke sector zijn deze robots en hun toepassingsmogelijkheden nog grotendeels braakliggend terrein.

De ‘co’

Voor een aantal logistieke activiteiten – zoals verpakken of sorteren – zouden cobots het (duurdere) magazijnpersoneel in hun activiteiten kunnen ondersteunen waardoor de productiviteit per werknemer toeneemt. Dit verlaagt de totale operationele kost voor bedrijven. Liesbeth Geysels, algemeen directeur bij het VIL, denkt niet dat deze flexibele robots een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid. ‘Wel integendeel, het idee is logistieke activiteiten hier te kunnen houden die we anders dreigen te verliezen aan regio’s met een lagere loonkost. De virtuele assistenten kunnen Vlaamse bedrijven concurrerender maken, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen. Maar robotica biedt niet alleen de kansen tot kostoptimalisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld ook voor ondersteuning zorgen bij lastige en niet ergonomische activiteiten en voor een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.’

Booming business

Het Londense WinterGreen Research verwacht dat de markt voor logistieke robots de komende jaren met meer dan tien procent groeit naar 31,3 miljard dollar in 2020 (vandaag 16 miljard dollar). De interesse voor robots in het logistieke proces is groot nu het fulfillment meer en meer wordt geautomatiseerd. Daarbij worden robots door het gebruik van onder meer optica en nanotechnologie steeds beter geschikt voor verschillende taken in de sector. Vlaamse bedrijven mogen hier de boot niet missen.

Tien bedrijven

Tien bedrijven, een mix van grote en kleine verladers en logistieke dienstverleners, zijn benieuwd wat de cobots voor hun logistieke processen kunnen betekenen en steunen mee het project: Assa Abloy, Atlas Copco, Becton-Dickinson Benelux, bpost, Colfridis, GC Europe, Molenbergnatie, Savoye, Scania en Special Fruit. (Bron: VIL)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief