Vlaamse studenten gaan op zoek naar duurzame binnenvaart

691

De Vlaamse vaarwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) houdt in samenwerking met nv De Scheepvaart en Promotie Binnenvaart Vlaanderen, van 9 tot 11 mei 2014 een Ecorace-challenge op het Kanaal Ieper-IJzer. Studententeams gaan de uitdaging aan en zullen een duurzaam vaartuig met een alternatieve aandrijving ontwikkelen op schaal

Vlaamse studenten gaan op zoek naar duurzame binnenvaartMet deze Ecorace-challenge wil W&Z aantonen dat de binnenvaart op zoek gaat naar milieuvriendelijke technologieën. Verder motiveert het studenten om praktische toepassingen te realiseren en hun technische kennis te ontwikkelen.

Drie dagen
Op de kick-off werden de Ecorace-challenge en de deelnemende studententeams voorgesteld. Dit zijn de Hogeschool PXL – Diepenbeek, KU Leuven – Groep T, Universiteit Antwerpen – Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen (Hoboken) en de Hogere Zeevaartschool Antwerpen.

De wedstrijd loopt over drie dagen. Op de eerste dag vinden de keuring van het vaartuig en een vaartest plaats. Op de tweede dag varen de teams de proloog (dynamische tests) en presenteren zij hun  business case. Op de derde dag vindt de endurance (het varen van een lange afstand) en de prijsuitreiking plaats.

Vier prijzen
De deelnemende vaartuigen worden beoordeeld door een professionele jury. De teams zullen ook een business plan moeten opmaken dat voorgesteld wordt aan de jury. Er worden 4 prijzen voorzien: één algemene winnaar (beste score op alle onderdelen), één winnaar voor het meest efficiënte vaartuig, één winnaar voor het meest innovatieve vaartuig en een troostprijs.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, overhandigt zondag 11 mei 2014 de prijzen aan de winnende teams.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter