Vier windturbines in haven Zeebrugge

874

Op de terminals van Wallenius-Wilhelmsen Logistics en Toyota Motor Europe in de achterhaven van Zeebrugge komen vier windturbines. De turbines moeten jaarlijks 30.000 MWh aan elektriciteit opwekken. De opgewekte energie wordt zoveel mogelijk verbruikt worden op de terminals ter ondersteuning van de havengebonden activiteiten.

Vier windturbines in haven ZeebruggeDe vier windturbines worden gelijkmatig verspreid over de terminal van autoproducent Toyota en de terminal van rederij Wallenius-Wilhelmsen Logistics. Zowel Wallenius-Wilhelmsen Logistics als Toyota Motor Europe zijn bedrijven die volgens Port of Zeebrugge duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. ‘Zo reduceert Wallenius-Wilhelmsen Logistics jaar na jaar de CO2-emissies van haar vloot door haar boten continu aan te passen aan de laatste technologieën. Deze lijn trekt de rederij nu ook door op haar sites.  Toyota Motor Europe, met haar inbreng in dit project, bouwt verder op haar strategie om enerzijds de meest milieuvriendelijke wagens op de markt te brengen, zoals hybride en plug-in hybride wagens, en anderzijds haar aanpak van ‘360° duurzame operaties’ te versterken.’

Met de windturbines wil Port of Zeebrugge haar activiteiten vergroenen. De bouw moet in de loop van 2014 beginnen, Portfineco (MBZ/Finiwo) en de energieleverancier en -producent Eneco nemen eind 2014 de vier windturbines in gebruik. Portfineco, een joint venture tussen MBZ en de omliggende steden en gemeentes, neemt een participatie in het project dat goed is voor een totaal investeringsbedrag van 20 miljoen euro.

Meer nieuws over havens:
Binnenvaart mag LNG bunkeren in Rotterdam
DP World viert uitbreiding Jebel Ali met komst MSC La Spezia
Vier extra walstroomkasten havengebied Terneuzen
Haven Rotterdam wil geen doorvoer van walvisvlees meer
Nieuwe kade UWT containercentrum