VIBIA verlengt handtekeningenactie tegen abonnement huisvuil binnenvaart

944

De Vrouwen in de binnenvaart (VIBIA) hebben de actie tegen het abonnement voor het afgeven van huisvuil in de binnenvaart verlengd.

‘In verband met omstandigheden hebben we nog langer de tijd om handtekeningen te verzamelen tegen het super voorstel voor het abonnement huisvuil’, schrijft VIBIA. ‘Tot 7 juni kunt u uw handtekening nog zetten op het formulier dat u kunt downloaden. Handtekening erop en mailen naar VIBIA.’

VIBIA verlengt handtekeningenactie tegen abonnement huisvuil binnenvaartDe Vrouwen in de binnenvaart gaan de handtekeningen 10 juni aanbieden aan de griffier voor de openbare vergadering over de binnenvaart.

Drie soorten
Minister Schultz maakte deze week bekend met drie soorten abonnementen voor de afgifte van afval in de binnenvaart te komen. Het nieuwe inzamelsysteem moet 1 juli ingaan. Het nieuwe systeem is samen met de binnenvaartorganisaties ontwikkeld.

Het inzamelsysteem ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
– drie varianten van het abonnement, gebaseerd op de hoeveelheid af te geven huisvuil;
– betalen per kg boven de limiet van het gekozen abonnement;
– de mogelijkheid om binnen het abonnement 10 kg KGA af te geven;
– het op 10 plaatsen gescheiden inzamelen van glas en plastic;
– het anders verdelen van de huidige 25 afvalcontainers;
– het plaatsen van 10 extra containers. Aanschaf van de containers gebeurt op kosten van Rijkswaterstaat;
– een apart abonnement voor de recreatievaart.

‘Hoogst haalbare’
Het nieuwe systeem voor afvalinzameling in de binnenvaart is volgens Binnenvaart Logistiek Nederland (BLN) en BLN-Koninklijke Schuttevaer het ‘hoogst haalbare compromis’. Volgens de brancheorganisaties geven de antwoorden van de minister geen aanleiding om nog langer in gesprek te blijven.

Acht euro per zak
Volgens de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) gaat het akkoord tussen minister Schultz en de binnenvaartorganisaties ongeveer acht euro per vuilniszak kosten. ‘Dat is nogal wat’, vindt de ASV. ‘Snel uitgerekend is dat akkoord wat gesloten is met de sector (buiten de ASV om) dusdanig dat het minimaal acht euro per vuilniszak kost’, rekende Sunniva Fluitsma van de ASV voor. ‘En voor degenen die veel in het buitenland zijn en dus niet aan die dertig zakken komen kost het nog veel meer per zak.’ (Bron: VIBIA)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief