VeTrON wil wet tegen prijsdumping in wegtransport

608

De Vereniging Transport Ondernemers Nederland (VeTrON) vindt dat er een Nederlandse wet moet komen tegen prijsdumping in het wegtransport. De organisatie schrijft dit in een brief aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

De VeTrON doet het verzoek tot het verbieden van prijsdumping na aanleiding van de Belgische wet tegen prijsdumping in de binnenvaart. De wet voorziet in een verbod op het vervoeren en/of opslaan van goederen tegen dumpprijzen. ‘Wij als brancheorganisatie vinden dit ook een goed plan voor het beroepsgoederenvervoer over de weg.’

Minister: ‘Geen pot geld voor beperken wachttijden sluizen’Redenen

De brancheorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer geeft de minister verschillende redenen waarom zo’n wet er moet komen:

  • Niemand kan en mag niet meer onder de kale kostprijs rijden, dit houdt in zonder diverse toeslagen.
  • Deze wet is goed voor alle werklozen in Nederland, die er zijn bij de vrachtwagen dealers, bedrijven die vrachtwagenbanden verkopen, de trailer reparatie en verkoop hiervan.
  • Deze wet is goed voor de economie in Nederland.
  • Verder moet er gelijk een kilometerheffing in Nederland komen voor het beroepsgoederenvervoer over de weg, binnenvaart en spoor, maar met afschaffing van het Eurovignet en de wegenbelasting. Met de kilometerheffing wordt gelijkertijd ook het probleem van cabotage opgelost, want de Inspectie kan dan zien voor de hoeveelste keer een buitenlandse vrachtwagen in Nederland is.
Europees regelen

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu liet eerder weten een eventueel verbod op het varen onder kostprijs in de binnenvaart Europees te willen regelen en niet nationaal. ‘Ik hecht ik groot belang aan de handhaafbaarheid van wettelijke maatregelen’, schreef de minister de Tweede Kamer. ‘Ook hecht ik groot belang aan de mededingingsrechtelijke houdbaarheid van maatregelen die raken aan de principes van vrije marktwerking, prijsvorming en concurrentieverhoudingen. Ten aanzien van voorstellen in deze richting ben ik ten principale van oordeel dat deze op Europees niveau overwogen moeten worden, en niet nationaal. De binnenvaart heeft immers per definitie een internationaal karakter.’

Gesprek

De VeTrON wil met de minister in gesprek over de nieuwe wet. ‘Wij als kleine brancheorganisatie kunnen u hierover veel meer vertellen. Ons bestuur bestaat uit beroepschauffeurs in loondienst en een transportondernemer. Allemaal zitten zij elke dag, ook voor u, op de weg.’ (Bron: VeTrON)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief