Verwarring en herrie over ladingresten en losverklaring

1095

ROTTERDAM – Twee weken na afloop van de overgangsbepalingen uit het Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) is er volgens Binnenvaart Logistiek Nederland (BLN) in de binnenvaart sprake van grote verwarring en zo hier en daar herrie op de losplaats. BLN krijgt van haar leden flink wat klachten.

Duitsland wil strengere eisen geluidsnormen binnenvaartEr zijn twee belangrijke veranderingen. Van een aantal ladingen moet het ruim in plaats van bezemschoon nu vacuümschoon worden opgeleverd. Verder mag het waswater van de ruimen niet meer op het oppervlaktewater worden geloosd, maar wel op het riool.

Ontvanger moet

Volgens BLN is de ontvanger verplicht die voorzieningen te treffen. ‘Hij moet voor een vacuümschoon ruim en aansluiting op het riool zorgen. Heeft hij dat niet, is hij in gebreke en moet de vervoerder op zijn kosten naar een bedrijf waar dat wel kan. Zolang het schip niet op de juiste manier is opgeleverd, is het niet leeg en lopen lostijd en eventueel overliggeld door.’

Ontvanger heeft niet

Probleem is nu volgens BLN dat veel ontvangers de voorzieningen niet hebben ondanks dat zij zich daar vijf jaar op voor hebben kunnen bereiden. ‘En vervolgens wordt in een aantal gevallen het probleem bij de vervoerder neergelegd. Hij zit vervolgens met een ruim of tank die niet volgens de regels is schoongemaakt, krijgt geen losverklaring en kan dus geen volgende reis doen. Dat kan maar op een manier opgelost worden. Ontvangers en losbedrijven moeten hun wettelijke verplichtingen serieus nemen en de vereiste voorzieningen treffen.’

Oproep

BLN roept haar leden op misstanden zoveel mogelijk te melden. Op die manier krijgen de toezichthouders ook een beeld van de nalatige bedrijven en kunnen handhaven. Dit zijn de meldadressen:
NL: hcc@portofrotterdam.com; telnr. van Haven Coördinatie Centrum: 010 – 2521000
D: winfried.kliche@bmvbs.bund.de
B: info@haven.antwerpen.be. (Bron: BLN)

Lees ook:
Hoge boetes binnenvaart voor voldoen aan losverklaring
‘Lading-ontvanger moet kosten voor schoon schip dragen’

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief