Vervoer binnenvaart stabiliseert, volgend jaar 1% groei

759

Inspectie begint na zomer met administratiecontroles binnenvaartVoor 2013 wordt in de binnenvaart een vrijwel gelijk transportvolume verwacht. Voor 2014 wordt er gerekend op aantrekkende ladingstromen in bepaalde deelmarkten. Dit blijkt uit de ‘Korte Termijn Voorspeller’ voor het Nederlandse goederenvervoer van Panteia/NEA.

Totaal wordt in de binnenvaart gerekend op een groei van het volume van 1,1% ten opzichte van 2013. In de tankvaart wordt groei van ladingstromen verwacht. Vervoer van agribulk, containers en bouwmaterialen zullen naar verwachting dalen in 2013, maar in 2014 wordt in deze markten een stabilisatie voorzien.

Totale vervoer
Naar verwachting krimpt het totale goederenvervoer in Nederland  in 2013 met 0,3% ten opzichte van 2012. De verwachting voor 2014 is neerwaarts bijgesteld vanwege de lagere groeiverwachting van de economie. Er wordt nu voor 2014 gerekend met een volumegroei van 1% ten opzichte van 2013.
De belangrijkste oorzaak is de verslechterde economische situatie en de lagere binnenlandse bestedingen. Dit leidt tot een minder hoge transportvraag vanuit de bouwsector en consumentengoederen. Het volume dat wordt voorzien voor het jaar 2014 ligt onder het niveau van het jaar 2005 en ligt nog 9% onder het volume dat gezien werd in topjaar 2008.

Meer nieuws over de binnenvaart:
Robert Kasteel nieuwe directeur CBRB
CBRB wil snel Barge Service Center in haven Rotterdam
Drenthe vergroot diepgang Coevorden-Vechtkanaal
ESO komt met maatregelen tegen crisis in de binnenvaart
Goedkoper internetten, bellen en sms’en in het buitenland
Bootje zeilt op binnenvaartschip, skûtsje redt bemanning

twitter