Verlader vindt bedieningstijden bruggen en sluizen ‘werkbaar’

601

ZOETERMEER – De nieuwe bedieningstijden voor sluizen en bruggen zijn volgens verladersorganisatie EVO werkbaar voor bedrijven. Eerdere voorstellen noemde EVO nog dramatisch voor handelaren en producenten in Oost- en Zuid-Nederland.

Inloopavond uitbreiding Sluis EefdeIn tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen, werken sluis- en brugbedieningen nu ook ’s nachts en tijdens weekenden. Hierdoor kan de goederenstroom van bedrijven van Gelderland tot Limburg beter doorstromen.

Bezuiniging

EVO vroeg het kabinet in 2013 al om de voorgenomen bezuiniging op sluisbedieningstijden te schrappen. ‘De Tweede Kamer sprak daarna eveneens haar zorgen uit over de gevolgen van de bezuiniging. Door de bezuiniging werd de bedieningscapaciteit van sluizen op sommige plekken met 45 procent gekort. Bedrijven die voor hun bevoorrading en afzet afhankelijk van de binnenvaart zijn, zouden hierdoor met vertragingen en dus hogere kosten te maken krijgen. Minister Schultz van Haegen zei daarna toe om samen met regionale overheden nieuwe afspraken te maken.’

Afspraken

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister van Infrastructuur en Milieu nu dat er nieuwe afspraken gemaakt zijn ‘waarmee de bereikbaarheid van Overijssel en Drenthe via het water voor nu en de toekomst is gegarandeerd en wordt verbeterd.’ Ook in andere regio’s zijn er oplossingen gevonden. Vooral door de financiële bijdragen van de provincies Limburg en Noord-Brabant blijven sluis- en brugbedieningen in deze provincies zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag mogelijk. In andere regio’s is zo’n ruime bedieningsperiode niet mogelijk, maar zijn onaanvaardbare situaties in ieder geval voorkomen. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief